
Een belangrijk onderdeel van een bouwhek is de verzinking. Het verzinkingsproces is voor veel mensen nog onduidelijk of het kan ook vrij gevaarlijk zijn. Lees in deze blog alles over het verzinkingsproces en hoe onze partner onze producten op een veilig manier verzinkt.
Een dag op pad met onze inkoper Frank. Samen met Frank zijn we naar een van onze partners geweest, namelijk: Metal Galva Plus. Zij verzinken onder andere onze bouwhekken. Ingrid was onze gastvrouw en heeft ons een interessante en gezellige rondleiding gegeven.
Verzinken is een vrij gevaarlijk proces, vanwege de chemische reactie die nodig is om de zink op het metaal te krijgen. Maar, de super moderne partner van ons slaagt erin om dit proces uiterst veilig te laten verlopen.
Waarom verzinken we?
Veel mensen kennen staal als een soort van camouflage achtige grondstof die wordt gebruikt bij hekwerken zoals bijvoorbeeld op de voetbalclub (zie de meest linkse foto). Dat klopt ook, maar van nature ziet dit er uiteraard niet zo uit. Dit staal is al behandeld, er zit namelijk een zinklaag over. Onbehandeld staal ziet er namelijk uit als het staal dat je ziet op foto 2, ook wel blank of zwart staal genoemd.
Het behandelen of verzinken van staal doen we natuurlijk niet voor niets. Bij verzinken wordt er een dunne laag zink aangebracht op een stalen voorwerp. Dit is een manier om het staal te beschermen tegen corrosie. Corrosie is een aantasting op materialen door omgevingsfactoren. De meest bekende vorm van corrosie is aantasting zoals roest. Uiteraard wil je niet dat dit met je splinternieuwe hekwerk, waar je behoorlijk wat spaarcenten in hebt zitten, gebeurd!
Nu we weten wat verzinken is ga ik je wat meer vertellen over hoe het proces in elkaar zit. Thibo maakt gebruik van verschillende types verzinkte materialen, bijvoorbeeld voorverzinkte en naverzinkte materialen. Bij voorverzinkte materialen zijn de materialen voordat ze bewerkt zijn tot bijvoorbeeld een buis of een koker al verzinkt, dus voordat het hekwerk in elkaar is gelast waren de onderdelen al verzinkt. Bij naverzinkte materialen is het precies andersom. Laten we er even vanuit gaan dat het hekwerk een na verzinkte behandeling gaat krijgen.
Bij Thibo hebben wij voor een klant wederom een prachtig hekwerk gemaakt, dat hekwerk wordt vervolgens vervoerd naar Metal Galva Plus. Wanneer het hek daar aankomt wordt het handmatig opgehangen. Want, het is belangrijk dat de hekken vrij hangen wanneer ze in het zinkbad gaan. Wanneer een hek niet vrij hangt, dan kan het zijn dat de zink niet over het gehele hek loopt waardoor het verzinkproces mislukt.
Als het hekwerk hangt krijgt het eerst een voorbehandeling. Het is belangrijk dat een hekwerk volledig zuiver is voordat het in het zink bad gaat! Gebeurt dit niet, dan kan het zijn dat de zink op het vuil gaat zitten en het hekwerk dan alsnog gaat roesten. Dus, voorbehandeling, enorm belangrijk!
De voorbehandeling kent verschillende stappen. Na iedere behandeling wordt het hekwerk gespoeld om overtollige resten van de behandeling weg te spoelen. Eerst wordt het hekwerk ontvet, dan gespoeld en vervolgens wordt het gebeitst. Bij het beitsen gaat het hekwerk in een zoutzuur bad. Hier wordt het hekwerk zuiver gemaakt van roest. De volgende stap is het fluxen, dit is het aanbrengen van een hechtingsverbeteraar zodat de zink, die er hierna op komt, beter blijft aan het hek hecht. Uiteraard wordt het hekwerk nu niet meer gespoeld. Het hekwerk wordt vervolgens gedroogd en de voorbehandeling is klaar.
Je kunt je wel voorstellen dat er bij een voorbehandeling veel afval van het hekwerk in het bad blijft liggen. Dit afval blijft vaak drijven op het oppervlak. Om er voor te zorgen dat het afval zich niet aan het hekwerk hecht, wordt het “weggespaand”. Net voordat het hekwerk uit het water komt wordt er door een medewerker, met een soort hypermoderne bezem, het afval aan de kant geduwd, dit gebeurd ook bij het verzinken zelf. De voorbehandeling is klaar.
De zink behandeling gaat beginnen. Het hekwerk wordt in een vloeibaar zink bad gedompeld. Zink wordt vloeibaar op een temperatuur van 450o. Dit betekent dat het bad waar het hekwerk in gaat ook 450o graden moet zijn. Belangrijk is dan dat het hekwerk is voorzien van gaten, zodat de vloeibare zink er doorheen kan lopen. Wanneer dit niet gebeurt, dan kan een gesloten ruimte ontploffen. Nadat het hekwerk enkele seconden in het zink bad heeft gehangen, wordt het eruit gehesen en dan is de verzinking klaar.
Tot slot gaat het hekwerk naar een wachtstation om het te laten koelen, tenzij het hekwerk wordt afgekeurd, dan wordt het materiaal bijgewerkt of opnieuw verzinkt. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het verzinkproces niet goed is gegaan omdat er lucht of vuil tussen het hekwerk en de zinklaag zit. Het kan ook zijn dat de klant het hekwerk nog wil laten poeder coaten. Dit is het voorzien van een extra laag in kleur. Als dat zo is, dan wordt het hekwerk door een werknemer geschuurd, zodat de coating een mooi, strak en egale uitstraling krijgt. Door dit te doen, schuur je eigenlijk een deel van de beschermlaag (of zinklaag) er weer af. Doe je dit niet, dan krijgt je coating allerlei vlekken en oneffenheden.
Wij willen graag Metal Galva Plus bedanken voor de samenwerking en de interessante dag. De gegeven transparantie in het verzinkproces verschaft ons en onze klanten veel duidelijkheid!