Terug

Hoe wordt een bouwhek gemaakt?

Hoe wordt een bouwhek gemaakt?

Een bouwhek, het ziet er zo simpel uit. Toch komt er meer bij kijken dan je in eerste instantie zou zeggen. Ben jij benieuwd naar hoe een bouwhek wordt gemaakt. Wat het ene bouwhek onderscheid van het andere bouwhek. Lees dan deze blog!

Bouwhekken, ontzettend handig voor de omheining van je project. Doordat het overal te zien is lijkt het zo standaard, maar zo eenvoudig is het nog niet. Er komt meer kijken bij een bouwhek dan dat je op voorhand zou zeggen. Daarom hebben wij besloten hier maar eens een blog over te schrijven. Dus, ben jij altijd al eens benieuwd geweest naar hoe een bouwhek gemaakt wordt? Lees dan verder...

We beginnen bij het begin. Hiervoor moet je begrijpen hoe het hek is opgebouwd. Een hek bestaat uit 4 buizen, twee staanders, een bovenligger en een onderligger. Daarop wordt het gaaspaneel gelast. Alle onderdelen worden los gemaakt en aan het einde van het productieproces komen deze onderdelen bij elkaar (“The Marriage”) en zo ontstaat het bouwhek.

De buizen

De buizen van Thibo Online worden ingekocht bij een van haar streng geselecteerde leveranciers. De leverancier koopt grote rollen bandstaal in. Dit zijn rollen van 1,40 meter. Deze rollen worden door de leverancier, afhankelijk van de diameter van de uiteindelijke buis, “geslit” tot smallere staalbanden. Vervolgens gaan deze banden door een machine waar verschillende walswielen de staalband stap voor stap tot een ronde buis walsen. Zodra de band rond is en dus de vorm van een buis heeft wordt de buis, zonder toevoeging van andere materialen dicht gelast. De volgende stap is afhankelijk van het type buis (blank of voorverzinkt, sendzimir). Bij een sendzimir buis wordt de lasnaad naderhand bijgewerkt met een zinkstift voor een betere bescherming van de lasnaad tegen weersinvloeden.

De verzinking

Een bouwhek komt natuurlijk in de meest verschillende weersomstandigheden te staan. Om het hek hier bestendig tegen te maken wordt het verzinkt. Bij verzinken komt er een laag op het hekwerk die het hek beschermt tegen bijvoorbeeld roestvorming. Een bouwhek wordt altijd verzinkt. Dit kan op twee manieren: voorverzinkt of naverzinkt. Indien voorverzinkt, ook wel bekend als sendzimir verzinkt, wordt het hek uit vooraf verzinkte materialen (buizen, gaaspaneel) geproduceerd, waarna geen behandeling van het hek meer plaatsvindt. Indien naverzinkt, ook wel thermisch verzinkt genoemd dan wordt het bouwhek gelast uit blank materiaal (materiaal dat nog niet bewerkt is) en in zijn geheel ondergedompeld in een zinkbad. Het verschil is dat bij een thermisch verzinkt de zinklaag dikker is en alle laspunten verzinkt zijn. Hierdoor is het hek nog beter tegen weersinvloeden beschermd.

Het buizenframe en net worden los van elkaar gemaakt

Bij Thibo Online worden (bijna) alle bouwhekken op machinale wijze gelast en bestaat zoals eerder al besproken uit twee onderdelen: het frame en het gaaspaneel.

Het frame bestaat uit verschillende buizen, twee staanders, een bovenligger en een onderligger. Eerst worden de boven- en onderligger conisch gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de uiteinden van de buizen smaller worden, waardoor een groter oppervlak ontstaat om aan de staanders te lassen. Vervolgens worden de buizen in een mal gelegd en last de machine de buizen aan elkaar middels elektriciteit. Wanneer er ergens stroom doorheen loopt ontstaat er hitte, deze hitte zorgt voor samensmelting waardoor de buizen aan elkaar gaan zitten. Dit wordt ook stuiklassen genoemd.

Het gaaspaneel wordt op een totaal andere wijze gemaakt. Deze methode is te vergelijken met het weven van een kleed of stof in een weefgetouw. In de gaaslasmachine worden, afhankelijk van het type bouwhek een x aantal lengtedraden gespannen en hier komen een aantal x aantal dwarsdraden overheen. Het verschil met een weefgetouw is dat hierbij de dwarsdraden op de lengte draden gelast worden, terwijl de dwarsdraden bij een weefgetouw om-en-om tussen de lengte draden door geweven worden.

The Marriage

In het vorige kopje is besproken hoe het buizenframe en het gaaspaneel gemaakt worden. Deze worden bij elkaar gebracht en samengevoegd tot een bouwhek. Dit samenvoegen wordt ook wel “The marriage” genoemd. Zodra het frame in elkaar zit plaatst de machine het gaaspaneel op het frame en last deze aan elkaar. Wanneer dit klaar is zet de machine het bouwhek bij de andere bouwhekken die eerder gemaakt zijn en begint het aan een volgend bouwhek. Dit proces verloopt volledig geautomatiseerd.

Zo wordt een bouwhek gemaakt!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »