
Bouwhekwerken, ze zien er enorm eenvoudig uit. Maar toch moet je over een aantal punten even goed nadenken. Gelukkig hebben wij dat al voor je gedaan, lees in deze blog wat je zeker wel en zeker niet moet doen bij het opzetten van een veilig bouwhekwerk.
Laten we er even vanuit gaan dat je een mooi perceel hebt gekocht waar je jouw droomhuis op gaat bouwen. Een van de eerste dingen die je doet is het terrein afschermen met een tijdelijk hekwerk door het plaatsen van bouwhekken. Zo voorkom je dat voorbijgangers of ongewenste personen je bouwplaats op kunnen. Om er voor te zorgen dat jij zorgeloos aan je droomhuis kunt bouwen hebben wij een aantal DO’S en DON’TS op papier gezet voor het veilig omgaan met bouwhekken.
DON’T: Hekken met doeken, veel wind, maar niet schoren.
YES! Na een paar uur zwoegen heb je eindelijk je bouwhekken staan, zul je zien dat ze twee weken later omwaaien en dat ze krom zijn. Dat is niet alleen balen, maar ook zonde van je tijd en geld. Het is dus enorm belangrijk om je bouwhekken te schoren. Dat geld ook voor bouwhekken zonder doeken! Ze kunnen omwaaien of -vallen of omgetrokken worden.
DO: Daarom is het verstandig om (zeker) om de +/- 3 bouwhekken een schoor aan te brengen, juist wanneer je er doeken tegenaan gaat bevestigen!
DON’T: Grootmazige bouwhekken plaatsen in de buurt van speeltuinen of hotspots voor kinderen.
Kinderen zijn dol op klimmen en daarnaast kunnen ze ook behoorlijk ondeugend zijn. Het kan zomaar voorkomen dat kinderen in de bouwhekken klimmen en zich daarbij lelijk bezeren of gevaarlijker nog, het bouwterrein op kunnen.
DO: kies in dit geval voor een High Security hek, met een kleine maas waar de kinderen hun voeten niet in kunnen zetten.
DON’T: Bouwhekvoeten bij (zeer) langdurige projecten.
Bij de meeste tijdelijke hekwerk wordt gekozen voor het gebruik van een bouwhekvoet om de bouwhekken in de plaatsen. Niets mis mee, maar soms niet de beste keuze. Een bouwterrein bij langdurige projecten in bewoond gebied kan voor omwonenden soms een flinke doorn in het oog zijn. Daarnaast wil jijzelf als bouwer natuurlijk dat de bouwplaats er netjes en opgeruimd uitziet, wat ook bevorderlijk is voor de veiligheid. Het is het visitekaartje van je onderneming. Een nette en veilige omheining is daarbij dus zeer belangrijk. Het gebruik van bouwhekvoeten kan ervoor zorgen dat het hekwerk op termijn schots en scheef staat, omvalt of onnodig beschadigd raakt. Daarnaast kunnen voorbijgangers zich flink bezeren aan de voeten, doordat deze uitsteken. Het zal niet de eerste keer zijn dat er iemand over struikelt en iets breekt!
DO: in dit geval kun je wellicht beter kiezen voor semi-permanent hekwerk. Een semi-permanent hekwerk wordt gezet met in de grond geplaatste staanders. Het lijkt op een normaal hekwerk, alleen bij deze variant komen er tussen de staanders bouwhekken die met klemmen worden bevestigd. Zo blijft het hek netjes en recht staan en hebben voorbijgangers er geen last van!
DON’T: Vrij zicht op de bouwplaats in de stad
Bouwen in de stad kan voor ongewenste situaties zorgen. Automobilisten of voorbijgangers kunnen afgeleid raken door de (interessante) werkzaamheden die plaatsvinden en daarbij voor ongelukken zorgen. Daarnaast is een bouwplaats over het algemeen niet de meest aantrekkelijke plek in de stad. Des te meer reden om het aan het zicht te onttrekken!
DO: Maar maak gebruik van City- en/of Combifences of stevige bouwhekken met doeken. City-/Combifences zijn bouwhekken die half of helemaal gesloten zijn met een geprofileerde damwandplaat. Hiermee voorkom je deels of volledig zicht op de bouwplaats!
DON’T: Prijs boven duurzaamheid verkiezen
Een goedkoop hek is in sommige gevallen leuk voor de portemonnee, maar het heeft ook een keerzijde. Over het algemeen is de kwaliteit van een goedkoop (budget)hek minder. Dit hoeft niet perse slecht te zijn. Vraag jezelf daarom altijd af waar je het bouwhek voor wilt gebruiken.
DO: Is het voor éénmalig gebruik? Kies dan voor een goedkoop hek. Maar, wil je het hek vaker gebruiken of in een omgeving waarbij er hoge eisen aan het hekwerk gesteld worden? Dan kun je beter kiezen voor een steviger, eventueel extra verstevigd hek. Want anders moet je na twee projecten weer nieuwe hekken aanschaffen.
DON’T: Besparen op accessoires
Regelmatig worden zware industriële bouwhekken besteld, maar wordt er vervolgens bespaard op bijvoorbeeld (te lichte) voeten. Of waarom High Security hekken bestellen, maar wel met gewone standaard klemmen en zonder uittilbeveiliging?
DO: Kies de accessoires geschikt en passend bij het type hekwerk dat u nodig heeft.
DON’T: Onderschat het transport niet!
Hoewel afhalen een optie is bij bestelling van bouwhekken en accessoires via www.thibo-online.nl, levert Thibo de materialen ook graag op uw projectlocatie. Uiteraard kunt u in sommige gevallen wat besparen op de transportkosten, maar onderschat het afhalen van bouwhekken niet! De hekken zijn groot en de pakketten staan uiteindelijk vaak instabiel op de aanhanger.
DO: Laat de materialen bezorgen of zorg voor stevig en veilig transport. 10 hekken, blokken en klemmen wegen al snel 500 KG. Zorg dus dat je een goede en stevige aanhanger hebt. Vergeet dan ook je spanbanden niet!
DON’T: Maakt van een tijdelijk hekwerk geen permanent hekwerk.
Het doel van bouwhekken is altijd slechts van tijdelijke aard. Het heet niet voor niets een tijdelijk hekwerk. Bouwhekken zijn een goede oplossing voor op de korte termijn, maar zeker niet voor op de lange termijn.
Do: Doe jezelf en je omgeving een plezier door je tijdelijke (bouw)hekwerk na de bouwwerkzaamheden te vervangen door een van de permanente hekwerkoplossingen van Thibo!
Hopelijk ben je iets wijzer geworden na het lezen van deze blog. Mocht je toch nog vragen hebben, of gewoon voor de zekerheid even wil overleggen. Dan kun je altijd contact opnemen met een van de Thibo Online medewerkers. Onze contactgegevens zijn te vinden bij de klantenservice, de link naar deze pagina vind je onderaan in onze webshop.